Contact

For more info on the group please contact Giovanni at:

bilteefirmozes@libero.it

Na ndihmo për të edukuar botën

SEPTEMBER 6, 2017 · ADESSO CHE SIAMO…

Ne jemi “Bilte e Firmozes”, një grup folklorik Arbreshe nga Acquaformosa, një fshat i vogël në provencën e Cosenza, në rajonin e Kalabrisë në Itali.

Unë, Giovanni Buono Busciacco dhe Giulia Frascino formuan këtë grup tre vjet më parë. Grupi ynë përbëhet nga 19 anëtarë dhe ne udhëtojnë në të gjithë komunitetet Arbreshe në Itali që marrin pjesë në festivale si dhe në konkurrim.

Kultura Arbreshe kishte mbijetuar për më shumë se 500 vjet. Prindërit, gjyshërit dhe prindërit tanë të mëdhenj na mësuan gjithçka që dimë për kulturën tonë dhe ne jemi krenarë për këtë.

Për fat të keq, brezat e rinj të sotëm duket se po harrojnë historinë tonë prandaj gjuha Arbreshe po praktikohet më pak çdo ditë,

Grupi Bilte e Firmozes lindi me një pasion për të ruajtur kulturën dhe gjuhën tonë Arbreshe sidomos atë të fshatit tonë Acquaformosa. Kemi këngë dhe vallëzime origjinale folklorike që u kaluan nga breza në këngë të reja që disa nga anëtarët tanë kanë shkruar.

Të gjitha kostumet tona janë eksklika dhe kopje tipike të atyre të veshur nga paraardhësit tanë. Muzika është gjithashtu tipike e tingullit unik Arbreshe.

Instrumentet e përdorura në grupin tonë janë Harmonikat e mëdha dhe të vogla, Guitar, Tambourine, qese tuba, Regjistrues dhe më shumë.

Kostume janë shumë të shtrenjta për të bërë dhe për të ruajtur dhe për të udhëtuar me një grup kaq të madh është gjithashtu shumë i kushtueshëm.

Elena Busciacco i cili është gjithashtu Arbreshe, jeton në SHBA për 35 vjet, por kurrë nuk harroi rrënjët dhe gjuhën e saj. Ajo u intervistua së fundi nga Alba Life TV në NY, ku me krenari foli për kulturën tonë Arbreshe dhe grupin tonë Bilte e Firmozes me shpresën që t’i jepte atij një ekspozim ndaj të gjithë bashkësisë shqiptare dhe Arbreshe,

Shumë tani shpresojnë se grupi Bilte e Firmozes do të shfaqë në SHBA duke marrë pjesë në paradën shqiptare në NYC ose në ndonjë citis tjetër ku komunizmi shqiptar i mirëpret. Do të ishte nderi ynë i madh të marrim pjesë dhe të bashkohemi me vëllezërit tanë dhe me ata që kanë të njëjtin gjak me ne.

Asnjë dhuratë nuk është shumë e vogël, çdo pak ndihmon kështu që ju lutemi të konsideroni dhënien e një dhurimi grupit. Është privilegji ynë për të ardhur të të shohim të gjithë dhe të luajmë për ju. Ne ju garantojmë që kur të jeni në praninë tonë do të ndjeni dashurinë dhe energjinë tonë dhe nuk do të uleni … yu do të kërceni si kurrë më parë!

Ju falënderoj paraprakisht për dashurinë, bujarinë dhe mbështetjen tuaj dhe këtu është informacioni dhe ku mund të dhuroni:

Të gjitha donacionet bëhen nëpërmjet:

Poste Italiane, Via Roma 6, Acquaformosa, 87010 Cosenza, Itali Telefon zyra e postës # 0981-949378 IBAN # ITT11J0760105138210209310215 Adresa e-mail: bilteefirmozes@libero.it